Förbered dig inför din nyföddas första tand: Allt du behöver veta

Förbered dig inför din nyföddas första tand: Allt du behöver veta

Att få sin första tand är en stor milstolpe i din bebis liv. Som förälder kan det vara både spännande och lite skrämmande att veta vad som väntar och hur man bäst kan stötta sin lilla genom denna process. Här är en guide till allt du behöver veta om din bebis första tand.

När kommer den första tanden?

De flesta bebisar får sin första tand mellan sex och tolv månader, men det kan variera mycket. Vissa barn kan få sin första tand redan vid tre månader, medan andra kan vara över ett år gamla innan den första tanden dyker upp. Det är helt normalt och inget du behöver oroa dig för.

Tecken på att tänder är på väg

Det finns några vanliga tecken på att din bebis tänder snart kommer att dyka upp:

 • Ökad dregling: Många bebisar börjar dregla mer än vanligt.
 • Gnuggar tandköttet: Din bebis kan gnida tandköttet med fingrarna eller föremål.
 • Gnällighet och irritabilitet: Tandsprickning kan göra att ditt barn känner sig obekvämt och lite gnälligt.
 • Förändringar i sömnmönster: Många bebisar har svårt att sova när tänderna är på väg upp.
 • Aptitförändringar: Din bebis kan äta mindre än vanligt på grund av obehag i munnen.

Hur du kan hjälpa din bebis genom tandsprickningen

Det finns flera saker du kan göra för att hjälpa din bebis att känna sig mer bekväm när tänderna börjar bryta igenom:

 1. Kylning: Ge din bebis en kall bitring eller en fuktig, kall tvättlapp att tugga på. Kyla kan hjälpa till att bedöva tandköttet och lindra smärtan.
 2. Tuggvänliga leksaker: Se till att din bebis har tillgång till säkra och barnvänliga tuggleksaker. Det kan lindra trycket på tandköttet.
 3. Massage: Massera försiktigt din bebis tandkött med en ren finger eller en mjuk tandborste för spädbarn.
 4. Smärtstillande medel: Om din bebis verkar ha mycket ont, kan du prata med din barnläkare om att använda smärtstillande medel som är säkra för spädbarn.

Skötseltips för den första tanden

När den första tanden väl är uppe, är det viktigt att börja tandvårdsrutiner tidigt för att säkerställa att ditt barns tänder och tandkött förblir friska.

 • Borsta dagligen: Börja borsta din bebis första tand med en mjuk tandborste och vatten. Undvik att använda tandkräm tills ditt barn är gammalt nog att spotta ut det.
 • Undvik att ge socker: Begränsa mängden socker i ditt barns kost för att förhindra karies. Undvik att låta ditt barn somna med en flaska innehållande något annat än vatten.
 • Tandläkarbesök: Planera det första tandläkarbesöket när den första tanden kommer upp eller senast vid ett års ålder. En tidig introduktion till tandläkaren kan hjälpa ditt barn att känna sig mer bekväm med framtida besök.

Vanliga frågor om den första tanden

1. Är det normalt för mitt barn att ha feber när de får tänder?

Många föräldrar rapporterar att deras barn får en lätt feber när de tänder, men hög feber är inte vanligt och kan tyda på en annan sjukdom. Kontakta en läkare om ditt barn har hög feber.

2. Vad händer om den första tanden inte kommer vid ett års ålder?

Om ditt barn inte har fått sin första tand vid ett års ålder, kan det vara en bra idé att rådfråga en pediatric tandläkare. Vissa barn tar längre tid på sig att få tänder, men det är alltid bra att få professionell rådgivning.

3. Hur länge pågår tandsprickningen?

Tandsprickning kan vara en utdragen process som sträcker sig över några år, eftersom nya tänder fortsätter att dyka upp fram till ditt barn är cirka tre år gammalt. Varje barn är dock unikt och kan uppleva denna process olika.

Att förbereda sig väl och veta vad man kan förvänta sig kan göra din bebis första tandupplevelse mindre tuff för er båda. Kom ihåg att det är en naturlig del av ditt barns utveckling och att det snart kommer att le mot dig med ett vackert tandigt leende!

Fortsätt att läsa vår blogg för fler tips och råd om ditt barns fantastiska resa genom uppväxten.

Skriv en kommentar

Första året med bebis: Utveckling och milstolpar månad för månad

Första året med bebis: Utveckling och milstolpar månad för månad

Det första året med en nyfödd är fyllt av spännande ögonblick och stora framsteg i bebissens utveckling. För varje månad som går, utvecklas ditt barn på nya och fascinerande sätt. Låt oss gå igenom denna fantastiska resa månad för månad och utforska vilka milstolpar du kan förvänta dig. Månad 1: Livet utanför livmodern är helt nytt för din bebis och största delen av tiden kommer att gå åt till att…

Visa hela inlägget
Komplementär mat: När och hur du introducerar fast föda för din bebis

Komplementär mat: När och hur du introducerar fast föda för din bebis

Att introducera fast föda är en spännande och viktig milstolpe i ditt barns liv. Rätt tidsram och förhållningssätt till introduktionen kan påverka ditt barns framtida matvanor och hälsa positivt. När ska man börja? De flesta spädbarn är redo att börja med fast föda mellan fyra och sex månader. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att exklusivt amma eller flaskmata bebisar under de första …

Visa hela inlägget
Bebisens första ord: Tips för att uppmuntra språkutvecklingen

Bebisens första ord: Tips för att uppmuntra språkutvecklingen

Det ögonblick då din bebis yttrar sitt första ord är en milstolpe som för många föräldrar är både efterlängtad och emotionellt laddad. Att höra sitt barn kommunicera är en tydlig signal om att de inte bara växer fysiskt utan även utvecklar sina kognitiva och språkliga förmågor. Men hur kan vi som föräldrar bäst stötta våra barn i deras språkutveckling? I detta inlägg delar jag med mig av praktiska…

Visa hela inlägget
Utvecklingen av finmotorik hos spädbarn: Från grepp till kreativitet

Utvecklingen av finmotorik hos spädbarn: Från grepp till kreativitet

Att observera hur ett spädbarn växer och utvecklas är en av de mest fascinerande och glädjefyllda aspekterna av föräldraskapet. En av de stora utvecklingsområdena är utvecklingen av finmotorik. Detta området är avgörande för barnets förmåga att utföra mer detaljerade uppgifter såsom att plocka upp små föremål, rita och senare i livet skriva. Men hur går denna utveckling till och vad kan du som för…

Visa hela inlägget
Hur och varför du ska massera din nyfödda bebis

Hur och varför du ska massera din nyfödda bebis

Babymassage har många fördelar och kan vara ett underbart sätt att skapa en djupare koppling med din nyfödda. Den här guiden kommer att gå igenom varför och hur du ska massera din bebis. Varför babymassage? Det finns flera anledningar till att du kanske vill prova babymassage. Här är några av de största fördelarna: 1. Främjar tillväxt och utveckling Massage kan bidra till att stimulera tillväxten …

Visa hela inlägget
Fördelarna med babytecken: Kommunikation tidigt

Fördelarna med babytecken: Kommunikation tidigt

Att lära din bebis babytecken kan vara en ovärderlig kommunikationsmetod som gör livet enklare för hela familjen. Babytecken är en form av teckenspråk anpassat för spädbarn och små barn, vilket kan hjälpa ditt barn att uttrycka behov och önskemål långt innan de kan tala. Varför använda babytecken? Minskar frustration - Bebisar har ofta svårt att uttrycka sig, vilket kan leda till frustration och …

Visa hela inlägget