Amning: 10 vanliga problem och lösningar för nya mammor

Amning: 10 vanliga problem och lösningar för nya mammor

Att amma kan vara en underbar upplevelse för både mor och barn, men det kan också ibland vara utmanande. Här presenterar vi 10 vanliga problem som nya mammor ofta stöter på, tillsammans med lösningar och råd för att underlätta amningsperioden.

1. Smärtsam Amning

Problem: Många kvinnor upplever ömhet och smärta när de börjar amma, särskilt under barnets första sugningar.

Lösning: Använd en nippelkräm eller lanolin för att lindra ömheten. Se till att barnet får rätt tag om bröstet. Om smärtan kvarstår, kontakta en amningsrådgivare eller läkare.

2. Otillräcklig Mjölkproduktion

Problem: Mammor kan oroa sig för att de inte producerar tillräckligt med mjölk.

Lösning: Amma ofta och på begäran för att stimulera mer mjölkproduktion. Ät en balanserad kost och drick mycket vätska. Om du fortfarande är orolig, prata med din barnläkare eller en amningsrådgivare.

3. Överskott av Mjölk

Problem: Ibland producerar mammor mer mjölk än vad deras barn behöver, vilket kan leda till obehag och läckage.

Lösning: Du kan använda en bröstpump för att minska överflödet och frysa mjölken för framtida användning. Amningsinlägg kan hjälpa till att hantera läckage.

4. Spädbarnet Vill Inte Ta Bröstet

Problem: Vissa spädbarn har svårt att ta bröstet, vilket kan bero på olika skäl som tungband, förkylning eller prematuritet.

Lösning: Pröva olika amningspositioner och se till att barnet får rätt tag om bröstet. Om problemet kvarstår, överväg att konsultera en amningsrådgivare eller barnläkare.

5. Trasig Hud och Bröstvårtor

Problem: Kontinuerlig amning kan orsaka trasig hud och ömma bröstvårtor.

Lösning: Använd ren, vattenbaserad moisturizer eller en speciell nippelkräm. Se till att du låter dina bröst lufttorka efter amningen och byt amningsinlägg ofta.

6. Bröstinfektion (Mastit)

Problem: Mastit är en bröstinfektion som kan orsakas av blockerade mjölkgångar. Symtom inkluderar ömhet, rodnad, värme i bröstet och ibland feber och frossa.

Lösning: Fortsätt att amma och tömma bröstet regelbundet, använd varma handdukar för att lindra smärtan och prata med din läkare om antibiotika.

7. Barnet Får Inte i Sig Tillräckligt Med Mjölk

Problem: Mammor kan vara oroliga över att deras bebis inte får i sig tillräckligt med mjölk.

Lösning: Leta efter tecken på att ditt barn får i sig tillräckligt - regelbundna blöjbyten, viktökning och alertness. Prata med barnläkaren vid oro.

8. Svampinfektion

Problem: Svampinfektioner som trast kan påverka både mor och baby, vilket resulterar i smärta vid amning.

Lösning: Både mor och baby behöver behandling för att undvika återinfektion. Prata med din läkare om lämplig behandling.

9. Reflux Hos Spädbarn

Problem: Några spädbarn kan få reflux, vilket innebär att maten kommer upp igen vilket kan vara obehagligt för dem.

Lösning: Prova att hålla bebis upprätt i 15-30 minuter efter matning, mata mindre mängder men oftare eller prata med barnläkaren om medicinering.

10. Barnet Sover Under Amningen

Problem: Vissa spädbarn tenderar att somna under amningen, vilket gör det svårt att se till att de blir mättade.

Lösning: Försök att väcka barnet genom att stryka dess kind eller fot. Amma i ett upplyst rum eller prata till ditt barn under matningen för att hålla det vaket.


Kom ihåg, varje mamma och varje barn är unika. Vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för dig. Det viktigaste är att du hittar vad som fungerar bäst för dig och ditt barn.

Hur är det att börja amma? Vad ska du tänka på?

Hur är det att börja amma? Vad ska du tänka på?

Att börja amma sin nyfödda bebis kan vara både spännande och omtumlande. Ibland kanske inte allt går som det ska till en början, men ofta löser det sig i takt med att barnet och mamman blir avslappnade och vana vid situationen. Här tittar vi på några saker som kan vara bra att veta kring att börja amma. Det tar ofta ett tag att komma igång Amningen brukar sätta igång direkt efter födseln och det ä…
3 vanliga infektioner som små barn brukar få

3 vanliga infektioner som små barn brukar få

Eftersom barns immunförsvar är under utveckling och därför möter många infektioner för första gången är det vanligt att de är sjuka. Och det är oftast inget att oroa sig över, tvärtom är det en del av vardagen med en nyfödd eller ett spädbarn. 1. Förkylning och andra luftvägsinfektioner Förkylningar och dess huvudsakliga symptom snuva, halsont och hosta är vanliga hos spädbarn. Oftast brukar förk…
Kolik hos nyfödda: orsaker och lindrande åtgärder

Kolik hos nyfödda: orsaker och lindrande åtgärder

Kolik hos nyfödda: orsaker och lindrande åtgärder Det är vanligt att nyfödda lider av kolik, vilket kan orsaka mycket oro och stress för föräldrarna. Kolik definieras som upprepade episoder av gråt som varar i minst tre timmar om dagen, tre dagar i veckan, i tre veckor eller mer. Men vad orsakar kolik och vad kan man göra för att lindra det? Orsaker Det finns ingen exakt orsak till kolik, men fors…
När små barn skriker, varför gör de det och vad kan du göra?

När små barn skriker, varför gör de det och vad kan du göra?

Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta varför din bebis skriker och vad du kan göra åt det. Dels kan det vara tufft att hantera ljudnivån, dels är det omöjligt att veta exakt vad barnet vill kommunicera med skriken. Men det finns några vanliga orsaker till det och saker som du kan göra. Här är några av dem. Och tänk på att det är helt normalt att små barn skriker någon timme om dagen; d…
5 nyttiga knep för att få din bebis att somna

5 nyttiga knep för att få din bebis att somna

Att få din bebis att somna kan vara en kamp, speciellt om du själv är riktigt trött. Men det finns en hel del olika knep som du kan prova. Här är 5 av dem! 1. Skapa en trygg sovplats Ett spädbarn behöver en sovplats där det känner sig tryggt, därför kan ett babynest vara en bra idé. Ett babynest gör det lite trängre för barnet, vilket kan påminna om hur de levt i magen tidigare. Men det måste inte…
Vilka utvecklingsperioder går ett spädbarn igenom?

Vilka utvecklingsperioder går ett spädbarn igenom?

Livet med en bebis i hemmet sätter igång direkt, bara några dagar efter att födseln ägt rum. Små barn har ett mycket stort behov av närhet och kroppskontakt. Gråt och skrik är deras enda sätt att kommunicera, och därför är gråtande och skrikande inte något att oroa sig för, så länge barnet äter bra, går upp i vikt och verkar må bra i övrigt. Tänk på att utvecklingstakten kan skilja sig ganska rejä…
4 sätt att skapa starka band med ditt nyfödda barn

4 sätt att skapa starka band med ditt nyfödda barn

En nyfödd bebis kommer till en helt främmande värld utanför livmodern, så det är inte konstigt att det ofta tar ett tag att skapa band med föräldrarna. Men det finns en hel del saker du kan göra för att få det att gå lättare. Och det hjälper inte bara med kontakten, det är roligt att göra saker tillsammans också. 1. Var där på alla sätt du kan Det är svårt att veta exakt vad ett spädbarn vill i ol…
Vad kan du förvänta dig när du fått ditt första barn?

Vad kan du förvänta dig när du fått ditt första barn?

Många saker i livet vänds upp och ner när ditt nyfödda spädbarn kommer hem för första gången. Och det hjälper att ha rätt förväntningar kring den nya tillvaron redan innan den börjar. Här är några saker du kan förvänta dig efter att din bebis kommit hem från BB. Mindre kontroll över tillvaron Som barnfria har vi ganska stor kontroll över vår tillvaro. Vi kan schemalägga saker och förvänta oss unge…
Hur mycket behöver små barn sova egentligen?

Hur mycket behöver små barn sova egentligen?

Ibland känns det som att bebisar inte gör annat än sover, och i början av livet är faktiskt majoriteten av tiden sovtid. Här tittar vi närmare på sömnbehovet i olika åldrar och vad du som förälder behöver tänka på kring det. Sömnbehov i olika åldrar Sömnbehovet varierar hos olika barn, men generellt ser det ut ungefär så här: 0-1 år: 15-18 timmar 1-3 år: 12-14 timmar 3-6 år: 11-12 timmar 6-12 år:…
Introduktion till Baby Led Weaning: Så hjälper du din bebis att själv äta fast föda

Introduktion till Baby Led Weaning: Så hjälper du din bebis att själv äta fast föda

Baby led weaning (BLW) är en metod för introduktion av fasta livsmedel för din bebis. Istället för att mata ditt barn med puréer och övergå gradvis till fasta livsmedel, låter BLW barnet själv utforska och äta större bitar av mat på eget bevåg. Denna metod kan vara ett utmärkt sätt att hjälpa ditt barn att utveckla goda matvanor och självständighet. Men det är viktigt att närma sig BLW på rätt sät…