5 nyttiga knep för att få din bebis att somna

5 nyttiga knep för att få din bebis att somna

Att få din bebis att somna kan vara en kamp, speciellt om du själv är riktigt trött. Men det finns en hel del olika knep som du kan prova. Här är 5 av dem!

1. Skapa en trygg sovplats

Ett spädbarn behöver en sovplats där det känner sig tryggt, därför kan ett babynest vara en bra idé. Ett babynest gör det lite trängre för barnet, vilket kan påminna om hur de levt i magen tidigare. Men det måste inte vara just ett babynest; även en ihoprullad handduk eller liknande vid kanten av sängen eller vagnen kan skapa samma känsla.

2. Närhet och hudkontakt

Små barn kräver mycket närhet och hudkontakt, och det är också något som kan hjälpa dem att lugna ned sig och somna in. Att gå runt med bebisen och vagga den kan göra att den blir lugn eftersom den då både får närheten från dig och rytmen från vaggningen.

3. Matstund innan sömn

Spädbarnslivet kretsar mycket kring hunger och ätande, och små barn brukar bli lugna efter att de ätit. Och det kan vara ett utmärkt tillfälle att också få att barnet att somna en stund. Dessutom brukar barn upp till ungefär fyra månaders ålder vara hungriga även på natten, så lite mjölk eller ersättning kan vara ett bra sätt att få det att somna om igen.

4. Ibland kan ljud och rörelse faktiskt hjälpa

Ibland är inte lugn och tystnad det allra bästa för att få ett barn att somna. Det kan kännas som att det skulle göra bebisen mer vaken, men ibland kan det faktiskt hjälpa med lite ljud och rörelse. I mammans mage är det nämligen riktigt högljutt, vilket kan vara en orsak till att det fungerar så. Om du inte kommer på några lämpliga ljud att prova finns det bebisappar som kan hjälpa, vissa kan till och med simulera ljud från magen.

5. Och tänk på att barnet kanske redan sover

Små bebisar sover väldigt mycket, men de sover också oregelbundet och ytligt. Därför kan det vara svårt att avgöra om de sover eller är vakna. Ibland kan de t ex röra sig, göra ljud och reagera på saker som händer i drömmar. Då är det lätt att tro att de vaknat, trots att de faktiskt sover. Av den orsaken kan det vara bra att låta barnet vara så att du inte väcker det av misstag.

Skriv en kommentar